FAQ – også kjent som ofte stilte spørsmål

samuela 2019

Om du er nysgjerrig på å høre andre leirdeltakere sine erfaringer tidligere år, så er en god kilde til dette Facebook-gruppen Underleirere. Vi er ellers alltid åpne for spørsmål eller kommentarer via kontaktsidene, om du ikke finner svar på spørsmålet ditt i denne listen.

Hva koster det å delta på Underleir?

Du finner prisliste på billettbetalingsløsningen vår Hoopla.

Det er ikke gratis å arrangere leir, men vi bestreber oss på å holde prisene på et overkommelig nivå. Alle billettpriser inkluderer fire måltider hver dag.

Må jeg være med på kurs hver dag?

Nei, du velger helt selv om du ønsker å være med på kurs, og hvor mange kurs du melder deg på. Du kan ha svært gode dager på leir ved å bare henge rundt i området uten noen detaljert plan. Vi vet av erfaring at det kan bli hektisk å legge opp til kurs alle dager, så kanskje er det smart å planlegge for en “fridag” eller to? Ofte dukker det også opp tilbud om fjellturer, fisketurer, brettspilling i løpet av uken, som det går an å hive seg med på uten forhåndspåmelding.

Disse kursene, hvor mange kan man få med seg på en uke?

På kursplanen er det vanligvis en god variasjon av lengre kurs, på 2-3 dager, og kortere kurs som går over kun 1 dag. I tillegg er det alltid en del mer uformelle aktiviteter og utflukter av kortere varighet som det går an å bli med på. Sammen med kursbillettene legger vi også ut en ukeplan som viser når de ulike kursene går, slik at du unngår kollisjoner i plnleggingen.

Jeg er fra bygda, men har lyst til å delta på et kurs eller to, men har ikke bruk for overnatting på Phillipshaugen. Hvordan gjør jeg det da med billetter?

Er du sambygding, eller fra et annet sted i Sunndal kommune, kan du få være med på kursene uten noe ekstra dilldall. Du betaler da det samme som de andre kursdeltakerene, og om du vil spise sammen med Underleirgjengen, betaler du en dagsbillett for det. Velkommen ska dåkk varra!

Jeg vil gjerne holde et kurs, hvordan går jeg frem?

Har du lyst til å holde et kurs eller en workshop? Det kan du gjerne!

Vi er interesserte i å komme i kontakt både med profesjonelle og kunnskapsrike amatører, men stiller litt ulike krav til kursholdere basert på hvilken liga de ønsker å delta i.

Bruk kontaktsidene så finner vi ut av alt det praktiske.

Hva slags folk er det som kommer?

Fellesnevneren for leirdeltakerne er at vi gjerne bor i by, sitter litt for mye i hverdagen og har lyst til å lære noe nytt og få en avkobling fra skjermer og teknologi samtidig som vi har det artig.

I følge leirreglementet spør vi ikke hva folk jobber med. Men NRK kan spørre og da svarer folk, vettu. I dette NRK-klippet kan du se at Underleir tiltrekker blant andre medisinstudenter, ingeniører, app-utviklere og psykologer fra hele landet.

En hard kjerne av leirdeltakere har vært med mange år på rad og kjenner hverandre, men det er alltid også en god gjeng førstegangsreisende, og flere som ikke kjenner noen fra før.

Aldersgrensen for å delta er 18 år, men utover dette pleier det å være rimelig god demografisk spredning, både med tanke på alder og kjønnsfordeling.

Får jeg mat? Gratis?

Jepp, fire måltider om dagen. Dette er inkludert i døgnprisen per seng.

Når været tillater det, spiser vi på langbord ute under åpen himmel. Regner det, spiser vi i spisesalen. Blir du småsulten mellom måltidene er ikke det noe problem, det blir tilgang på brødskiver og overskuddsmat.

Noe mat du ikke tåler?

Vi er skikkelig gode på spesialdietter, så om du har allergi eller er vegetarianer / pescetarianer / veganer, så er det intet å frykte.

Når er det leiren starter?

Leiren starter på mandag, for de som vil ha frokost kl 9.00 og de som vil komme rett på kurs kl 10.00. Siden vi vet at det er et stykke å dra for mange av våre deltagere, er det mulig å komme til leir fra søndag kl 16.00, uten tillegg i prisen. Det blir ikke servert mat på ankomstdagen, men vi stiller frem bålpanne.

Hvordan betaler jeg?

Du kan bestille og betale billetter og kursavgifter på vår HOOPLA-side, ved å følge lenken til Hoopla. Der kan du betale med de fleste kjente bankkort.

Du kan betale med kort og kontant (og Vipps) på Phillipshaugen. Vi har både bar med alle rettigheter og en kioskordning, så det er mulighet for å kjøpe seg en kald is, øl eller brus uten å reise helt inn til Sunndalsøra.

Hva må jeg ha med?

Klær til alt slags vær

Dette er vestlandet, under leiren kan det være 30 grader og strålende sol, eller det kan sludde sidelengs. Siden vi skal være ute mye, er det viktig å huske at en pakker med seg både varme sokker, superundertøy og badeklær. Badeklær er særlig viktig for å kunne dra nytte av Underleir sin spesialbygde badstu, som oppstår ved elvebredden på nedsiden av Phillipshaugen hver år.

Sengetøy og håndklær

Sengetøy er inkludert i prisen i Køyesengbonansa og Krøsus, men de håndklærene du trenger i løpet av en oppholdet må du enten ta med selv, eller leie av Phillipshaugen.

Sykkel

Det er veldig fint å sykle i Øksendal, mens det er skikkelig dårlig kollektivtilbud.  Derfor anbefales det å ta med sykkel hvis du har praktisk mulighet for det og ønsker å utforske nærområdet.

Hvordan kommer jeg meg til og fra leirskolen?

Reisen til Øksendal kan for eksempel gå med fly til Molde, og så med buss 902 til Øksendal. Bussturen Molde-Øksendal tar 1t 15 min.

Det går også an å fly til Kristiansund og ta buss derfra.

Reise med buss 902 fra Trondheim.

Med bil fra Tronheim tar reisen ca. 3 t 20 min, fra Oslo ca. 6 t 30 min og fra Bergen ca. 10 t.

En kan ta Dovrebanen til Oppdal, og så buss derfra og til Sunndalsøra/Øksendal. De fleste bussene korresponderer med togene som kommer fra Oslo.

Det er hyggelig å bli kjent med nye folk på vei til og fra leiren også, så vi oppfordrer de av leirdeltakerene som kjører bil med plass til en ekstra passasjer eller to, om å poste dette på arrangementsiden eller i gruppen Underleirere på Facebook.

Hvor skal jeg sove?

Phillipshaugen bor vi på to-, tre- eller firemannsrom. Vi legger folk av samme kjønn på samme rom med mindre man ønsker seg noe annet. Man kan også be om å få dele rom med noen man kjenner, så ta gjerne med en venn. Man betaler per seng, så om du vil ha et helt rom for deg selv blir det et påslag i prisen. Vi prøver å legge til rette for noen enkeltrom, som vi være tilgjengelige etter “førstemann til mølla”-prinsippet. Vi har også en egen teltplass, så det er mulighet for å sove i telt. Har du med deg dyr, vil du bli henvist til den.

Hva må jeg gjøre?

Du må regne med å bli satt opp på to vakter som ordenselev i løpet av leiruken, der du steller i stand til frokost/kveldsmat og rydder litt. Og så må du ikke plage andre, du må være grei og snill.

Kan jeg ha med barn?

Nei, etter å ha forsøkt på å arrangere familieleir i 2015 og 2016 har leirkomiteen kommet frem til at tiden enda ikke er helt moden til å ha barn med på leir. Det er mulig vi kommer til å prøve igjen om noen sesonger når vi har fått enda bedre styr på voksenleiren, men foreløpig er Underleir altså forbeholdt deg som er over 18 år.

Kan jeg ha med dyr?

Vi ønsker at leiren skal være allergivennlig. Om du vil ha med hund, så ta hensyn til allergikere spesielt og andre generelt. Du og hunden din må sove i telt på teltplassen vår, og hunden kan ikke bli med innendørs.

Og husk at det er sau i området. En sauebonde har lov til å skyte en hund om den nærmer seg sauene hans! Da er det viktig å overholde båndtvangen.

Kan jeg bruke mobiltelefonen?

Leiren blir ikke et skikkelig avbrekk fra den moderne hverdag om alt skal instagrammes hele tida. Vi ønsker en mobilløs hverdag, og ved kurs, workshops og enkelte fellesaktiviteter vil du bli bedt om å legge fra deg mobiltelefonen. Men vi legger ikke ut på langtur uten mobiltelefon. Bare tenk hvor redd mora di blir da!

Hva gjør jeg hvis jeg plutselig finner ut av at jeg ikke kan være med på leir?

Hvis du finner ut av at du ikke kan være med på leir, kontakter du oss senest fire uker før leirstart, etter det har vi ikke mulighet til å refundere leirkontingenten.