Kimchi med mer

Generell info:

Tidspunkt: Fredag 26. juli
Antall deltakere: Minimum 4, maksimum 12
Pris: 500,-

Kimjang – Lær å lage din egen kimchi! (og soyasaus?)

Sjefsmatronen liker å gjøre en greie ut av ting. Hun liker også kimchi, den spicy koreanske varianten av surkål som har blitt så populær de siste årene. Dette har ført til at hun har sitt eget kimchi-bed i kjøkkenhagen og er selvberga med stort sett alle ingredienser med unntak av ingefær, store mengder chilipulver (det jobbes riktignok på saken) og fiskesaus (usikker på om den saken bør jobbes med…).

Dette har vi nå tenkt å dele med leirdeltakerne. I Korea bruker de navnet Kimjang om prosessen der man samles for å lage og dele kimchi med venner og familie. Denne tradisjonen er faktisk på Unescos verdensarvliste, så da må det jo være ekstra hyggelig å gjøre dette i felleskap!

I dette kurset vil vi, om naturen er oss nådig, starte dagen med å sanke inn fersk kinakål, daikon, løk, hvitløk, gulrot og ymse  spiselig i sjefsmatronens kjøkkenhage, før vi returnerer til Phillipshaugen og vier oss til den noe sølete prosessen av å omgjøre dette til kimchi. Her blir det vasking, rensing og salting av kinakål, hakking og kutting, blanding chilisaus og innsmøring kinakålen i denne, i en prosess som dessverre ikke vil utføres med like stor eleganse som disse koreanske damene gjør det. 

Hva bør du ta med?

Forkle og mørke klær er å anbefale, da kimchi setter flekker på alt og alle.

Deltakerne bør ta med et minimum ett 1-liters norgesglass eller noe annet som egner seg til å kunne slippe ut gass, men ikke inn luft. Google har mye fint, men norgesglass, med fungerende lokk og strikk, er ganske enkelt og greit.

.

Om kursholderne

Eir Husby er sjefsmatrone for Underleir, kimchientusiast og innehaver av rikholdig kjøkkenhage. Hun har en sterk medfødt interesse for alt som involverer planter, mikrober og biologisk prosess, og liker å gjøre ting på storemåten. Fare for at det blir myyye kimchi. I fri dressur. Akkurat som vi liker den.

Hjørdis Maria Longva stiller som Eirs assistent for kurset. Hjørdis har begrenset erfaring med kimchi, men er en flittig fermenterer og deler Husbys entusiasme for mikrober, gode råvarer og sterke smaker.