
En skjermfri uke med hvile, læring, friluftsliv og sjølberging for nybegynnere i naturskjønne omgivelser
Leiren avholdes normalt siste uke i juli hvert år. I år er datoen 24. – 30 juli. For nærmere informasjon se kurskalender eller FAQ 🙂
Leirens bakgrunn
Underleir starta med én person som ble voldsomt inspirert av å høre om The Looplore Experiment, og det tok ikke lang tid før over 60 mennesker var gira på å ta en sommeruke på leir. Leiren har vokst ut av miljøet på underskog.no, der folk med en viss interesse for hva livet har å by på bytter tjenester, diskuterer og fjaser.
Dette er en godlynt leirskole, et konsept vi har funnet på selv, som betyr at trivsel er i fokus. Underleir er én del leirskole for voksne, én del spleiselag, og en dæsj dugnad. Leirdeltakere skal spise godt, sove godt, lære godt, og alle trekker i samme retning.
Sommeren 2023 arrangeres leirskolen på Vea – Norges grønne fagskole, i naturskjønne omgivelser ved Mjøsa.
Leiren er organisert av en frivillig komité med drahjelp fra gode allierte (rødskjorter), lokale støttespillere i nærområdet og en viss dugnadsinnsats fra leirdeltakerne.
Vår filosofi

Vi tror at alle voksne har godt av mer lek, nærhet til natur og ny praktisk kunnskap. Jobbene våre er ofte stillesittende og livene våre blir stadig mer preget av teknologi. På Underleir oppfordrer vi alle til å løfte snuten opp fra skjermen og få nye venner, ny kunnskap og nye træler i hendene.
Vi håper du vil bruke tida di litt annerledes på leirskole: Legge fra deg mobiltelefonen og møte mennesker ansikt til ansikt. Lære deg noe helt nytt, og tillate deg å feile.
Det sagt, er vi mot tvungen sosialisering. Her er det ingen obligatoriske oppmøter, og blir man lei av selskapet på leiren er det lov å gå seg en tur. Underleir skal være et sted der man bruker tida si godt. Det betyr å bruke den på akkurat det man vil. Av opplagte grunner serveres måltidene til faste tider, men utover det er Underleir et sted for frittgående individer.
Vi er mer inspirert av Camp grounded og Looplore, enn av Woodstock eller Indremisjonen.
Vi ønsker å bruke nærområdet og naturen best og mest mulig. Underleir skal være et positivt innslag i nærmiljøet. Vi vil gjerne gi noe tilbake, rydder opp etter oss og tar generelt hensyn.
Leirreglement
- Barn har ingen adgang. Vi har satt en nedre aldersgrense på 18 år og forutsetter at leirdeltakerene er voksne individer som styrer seg selv.
- Hunder og deres eiere må sove i telt på teltplassen vår. Hunder kan ikke bli med innendørs.
- For å holde prisene nede forutsetter vi at leirdeltakere kan ta en økt eller to på kjøkkenet og hjelper til med opprydding. Dette vil bli organisert gjennom en “ordenselev”-ordning, som på skolen i gamle dager.
- Ved kurs og enkelte fellesaktiviteter vil du bli bedt om å legge fra deg mobiltelefonen.
… men ikke legg ut på langtur uten å si hvor du drar til leirledere, samt ta med mobiltelefonen! Skulle det skje noe, kan den redde liv. - Det skal være trivelig for alle på leirskole. Bidrar du til utrivelighet, kan du bli kontaktet av arrangørene eller andre deltakere, og vi vil diskutere om Underleir er noe for deg.
… og apropos det: Vi plager ikke naboer med støy, søppel eller annen forurensning. Det skal være hyggelig å ha oss på besøk!
Ellers gjelder kardemommeloven og følgende trivselsregler:
- Ikke vær kjip: Det burde være greit. Synes folk du er kjip, vil de være kjipe tilbake og da har vi en ond sirkel.
- Ikke vær på nett: Det er så utrolig vanskelig å leke med folk samtidig som en sjekker Facebook på mobilen.
- Ikke snakk jobb: På Underleir er vi alle leirdeltakere, ikke lærere, advokater, arbeidsledige, kunstnere eller hva enn slags stempel voksenlivet har satt i panna vår.
- Vær rampete! En god rampestrek er gøy å planlegge og gjennomføre.
- Vær inkluderende: Alle skal med om de har lyst. Sier noen at de vil ‘gå seg en tur’, lar du dem gå!
- Ikke plag lokalbefolkningen: Med mindre de synes det er hyggelig!
- Lek! Enkelt og greit. Det er lov, det er sunt og vi savner alle å gjøre det, innerst inne.
- Vær raus med klemmene
Er noen pjusk, kan det av og til hjelpe med en møljeklem. NB: Lokalbefolkningen i Øksendal er ikke så veldig klemmete av seg, det er en kulturell greie og kan kureres med intens eksponeringsterapi. Forvent dog ikke at de slapper av de første 500 klemmene. - Respekter andres søvn
Folk som vil sove, må få sove. I alle fall på natta. Så list deg i gangene om du kommer inn etter leggetid og vis hensyn. - La sjefsmatronen drikke morgenkaffen sin
Det er ikke lov å snakke til Eir før hun har fått sin første kaffe om morgenen. Dette er kun av hensyn til leirdeltakernes ve og vel.
Praktisk informasjon
Ankomst og avreise
Du er velkommen til å ankomme leirstedet allerede søndag fra kl. 16. Det blir laget bål rundt klokka 18 for den som vil lage seg et varmt måltid ved ankomst, men ellers er det ikke lagt opp til felles servering av mat denne dagen.
Hvis du har vansker med å finne frem, eller trenger hjelp til transport, ta kontakt med leirkomiteen, så finner vi ut av det.
Mandag før frokost heiser vi flagget og starter leiren. Lørdag kveld avslutter vi rundt leirbålet. Søndag er avreisedag. Det vil da bli servert brønsj kl. 10 før hjemreise senest kl 14.
Dagsprogram
Du styrer din egen tid på leir, men alt av måltider og organiserte aktiviteter finner du til faste tidspunkt, som angitt i denne oversikten:
DAGSPROGRAM
09:00: Frokost
10:00 Kurs (hvis du vil)
13:00: Lunsj
14:00 Kurs (hvis du vil)
17:00 Middag
18:00 Fritid, spill, yoga, tur, gratisaktiviteter
21:00 Kveldsmat
…. Leirbålsosialisering for den som har lyst til det utpå kvelden
Under frokosten gir leirkomiteen fellesbeskjeder og det er her påmelding til de mer løselig organiserte aktivitetene finner sted.
Om stedet
I år arrangeres leiren på Vea – Norges grønne fagskole – på Moelv.







Vea er en fagskole i Ringsaker kommune. Skolen ligger ved Mjøsa og har en historie som strekker seg tilbake til 1923, da det ble opprettet en hagebruksskole for kvinner på gården Vea. Skolen er kjent både innenfor og utenfor rikets grenser. Navnet antas å komme fra det gammelnorske «Ve», som betyr «helligdom». Dette knyttes til at skolen ligger 100 meter nord for Smestadsletta i Moelv, hvor Tolvsteinsringen befinner seg. Denne steinringen er en av Ringsakers mest kjente fornminner.