Hva er Underleir?
En skjermfri uke med hvile, læring, friluftsliv og sjølberging for nybegynnere i naturskjønne omgivelser.
Leirens bakgrunn
Underleir starta med én person som ble voldsomt inspirert av å høre om The Looplore Experiment, og det tok ikke lang tid før over 60 mennesker var gira på å ta en sommeruke på leir. Leiren har vokst ut av miljøet på underskog.no, der folk med en viss interesse for hva livet har å by på bytter tjenester, diskuterer og fjaser.
Dette er en godlynt leirskole, et konsept vi har funnet på selv, som betyr at trivsel er i fokus. Underleir er én del leirskole for voksne, én del spleiselag, og en dæsj dugnad. Leirdeltakere skal spise godt, sove godt, lære godt, og alle trekker i samme retning.
Leiren er organisert av en gjeng frivillige som under leiren er lett gjenkjennelige på sine røde skjorter. Vi baserer oss også på lokale støttespillere fra nærområdet og en viss dugnadsinnsats fra leirdeltakerne. Underleir har ikke et profittformål og går mer eller mindre i null hvert år.
Vår filosofi
Vi tror at alle voksne har godt av mer lek, nærhet til natur og ny praktisk kunnskap. Jobbene våre er ofte stillesittende og livene våre blir stadig mer preget av teknologi. På Underleir oppfordrer vi alle til å løfte snuten opp fra skjermen og få nye venner, ny kunnskap og nye træler i hendene.
Vi håper du vil bruke tida di litt annerledes på leirskole: Legge fra deg mobiltelefonen og møte mennesker ansikt til ansikt. Lære deg noe helt nytt, og tillate deg å feile.
Det sagt, er vi mot tvungen sosialisering. Her er det ingen obligatoriske oppmøter, og blir man lei av selskapet på leiren er det lov å gå seg en tur. Underleir skal være et sted der man bruker tida si godt. Det betyr å bruke den på akkurat det man vil. Av opplagte grunner serveres måltidene til faste tider, men utover det er Underleir et sted for frittgående individer.
Vi er mer inspirert av Camp grounded og Looplore, enn av Woodstock eller Indremisjonen.
Vi ønsker å bruke nærområdet og naturen best og mest mulig. Underleir skal være et positivt innslag i nærmiljøet. Vi vil gjerne gi noe tilbake, rydder opp etter oss og tar generelt hensyn.
Leirreglement
- Barn har ingen adgang. Vi har satt en nedre aldersgrense på 18 år og forutsetter at leirdeltakerene er voksne individer som styrer seg selv.
- Hunder og deres eiere må sove i telt på teltplassen vår. Hunder kan ikke bli med innendørs.
- Ved kurs og enkelte fellesaktiviteter vil du bli bedt om å legge fra deg mobiltelefonen.
… men ikke legg ut på langtur uten å si hvor du drar til en rødskjorte, samt ta med mobiltelefonen! Skulle det skje noe, kan den redde liv. - Det skal være trivelig for alle på leirskole. Bidrar du til utrivelighet, kan du bli kontaktet av arrangørene eller andre deltakere, og vi vil diskutere om Underleir er noe for deg.
… og apropos det: Vi plager ikke naboer med støy, søppel eller annen forurensning. Det skal være hyggelig å ha oss på besøk!
Ellers gjelder kardemommeloven og vi oppfordrer også alle til å …
- ikke være kjip
Det burde være greit. Synes folk du er kjip, vil de være kjipe tilbake og da har vi en ond sirkel. - ikke være på nett
Det er så utrolig vanskelig å leke med folk samtidig som en sjekker Facebook på mobilen. - ikke snakke jobb
På Underleir er vi alle leirdeltakere, ikke lærere, advokater, arbeidsledige, kunstnere eller hva enn slags stempel voksenlivet har satt i panna vår. - være rampete!
En god rampestrek er gøy å planlegge og gjennomføre. - være inkluderende
Alle skal med om de har lyst. Sier noen at de vil ‘gå seg en tur’, lar du dem gå! - ikke plage lokalbefolkningen
Med mindre de synes det er hyggelig! - leke
Enkelt og greit. Det er lov, det er sunt og vi savner alle å gjøre det, innerst inne. - være raus med klemmer
Er noen pjusk, kan det av og til hjelpe med en møljeklem. - respektere andres søvn
Folk som vil sove, må få sove. I alle fall på natta. Så list deg i gangene om du kommer inn etter leggetid og vis hensyn. - la sjefsmatronen drikke morgenkaffen sin
Det er ikke lov å snakke til Eir før hun har fått sin første kaffe om morgenen. Dette er kun av hensyn til leirdeltakernes ve og vel.
Praktisk informasjon
Dagsprogram
Du styrer din egen tid, men måltider og enkelte aktiviteter har faste tidspunkt:
08:30 Frokost
09:00 Info om dagen
09:30 Kurs (hvis du vil)
12:30 Lunsj
13:30 Kurs (hvis du vil)
17:00 Middag
18:30 Yoga, fritid, spill etc.
21:00 Kveldsmat
22:00 Leirbål
Ankomst
Du er velkommen til å ankomme allerede søndag fra kl. 16:00. Det vil ikke være lagt opp til felles servering denne dagen, men det blir laget bål fra ca. kl. 18:00 for den som ønsker et varmt måltid ved ankomst.
Hvis du har vansker med å finne frem, eller trenger hjelp til transport, ta kontakt med leirkomiteen, så finner vi ut av det.
Mandag starter leiren med frokost og praktisk informasjon.
Avslutning og avreise
Lørdag kveld blir det avslutning rundt leirbålet for de som ønsker.
På søndag vil det bli servert felles brønsj fra klokken 10:00, og siste avreisetidspunkt er kl. 14:00.
Ofte stilte spørsmål
Om du er nysgjerrig på å høre andre leirdeltakere sine erfaringer tidligere år, så er en god kilde til dette Facebook-gruppen Underleirere. Vi er ellers alltid åpne for spørsmål eller kommentarer via kontaktsidene, om du ikke finner svar på spørsmålet ditt i denne listen.
Når og hvor er Underleir?
Underleir arrangeres normalt i slutten av juli hvert år. Datoer for 2024 er 22. – 28. juli.
Etter flere år på Sunndalsøra, prøvde i oss et år på Moelv, men da savnet etter fjellheimen ble stort, endte vi opp på Dovre. Nærmere bestemt Hjerleid Handverksskole.
Hva koster det å delta?
Når billettene er lagt ut finner du prisliste på Hoopla.
Her kan du bestille og betale både leirbilletter og kursavgifter, og de fleste kjente bankkort vil aksepteres.
Må jeg være med på kurs hver dag?
Nei, det er helt innafor å bare henge rundt. Folk med ledige dager pleier å gå på turer, fiske, bade, spille brettspill og slikt.
Hva slags folk er det som kommer?
Det er en relativt jevn kjønnsbalanse og aldersspennet er fra midten av 20-tallet opp til pensjonsalder.
Folks motivasjon for å være på leiren er forskjellig, men fellesnevneren for leirdeltakerne er at vi gjerne bor i by, sitter litt for mye i hverdagen og trenger et avbrekk i hverdagen der vi kan lære noe nytt, samtidig som vi har det artig.
Får jeg mat?
Jepp, fire måltider om dagen er inkludert i leirbilletten.
Vi er skikkelig gode på spesialdietter, så om du har allergi eller er vegetar/vegan, så er det intet å frykte.
Når været tillater det spiser vi ute under åpen himmel. Regner det, spiser vi inne.
Hvor skal jeg sove?
På enkeltrom, dobbeltrom eller i telt. Eventuelt hengekøye om du finner deg noen trær i nærheten 🙂
Hva må jeg ha med?
Klær til alt slags vær
Siden vi skal være ute mye, er det lurt å pakke både varme sokker, superundertøy og badeklær for de som ønsker en duppert.
Om du skal bo utendørs er det ekstra viktig med gode og varme klær.
Sengetøy og håndklær
Det er valgfritt om man øsnker å bestille med eller uten sengeklær. Om du bestiller uten må du selvsagt ta med dette selv. Dette gjelder også håndklær.
Øvrig
Om du liker å sykle er det selvsagt bare å ta med sykkel. Vi er også svært åpne for brettspill og oppfordrer de som ønsker til å ta med slikt.
Hvordan kommer jeg meg til og fra leirskolen?
Det går tog til Dovre fra både Oslo og Trondheim. Det vil ordnes skyss fra togstasjonen til leirstedet. Ta kontakt med oss hvis du har spørsmål.
Kan jeg ha med barn?
Nei, vi forsøkte å arrangere familieleir i 2015 og 2016, men interessen var dessverre for liten. Om vi ser at det er stor interesse er vi åpne for å prøve igjen.
Kan jeg ha med dyr?
Kan jeg bruke mobiltelefonen?
Viktig! Vi legger ikke ut på langtur uten mobiltelefon. Bare tenk hvor redd mora di blir da!
Ved kurs, workshops og enkelte fellesaktiviteter derimot vil du bli bedt om å legge fra deg mobiltelefonen.
Leiren blir ikke et skikkelig avbrekk fra den moderne hverdag om alt skal instagrammes og tiktokes hele tida. Vi ønsker en mobilløs hverdag på leir, men vi kommer samtidig ikke til å kjeppjage folk for å sjekke meldinger.
Hva gjør jeg hvis jeg plutselig finner ut av at jeg ikke kan være med på leir?
Hvis du finner ut av at du ikke kan være med på leir, kontakter du oss senest fire uker før leirstart, etter det har vi ikke mulighet til å refundere leirkontingenten. Noen reiseforsikringer dekker slike kostnader til arrangementer.
Disse kursene, hvor mange kan man få med seg på en uke?
Kursene varer fra én til tre dager. Det er også noen få kurs på kveldstid. Noen klemmer inn mange kurs i løpet av uka, andre tar ikke noen kurs – det er også lov. Det vil bli gratis aktiviteter på både dag- og kveldstid.
Jeg er fra nærområdet og har lyst til å delta på et kurs eller to, men ikke bo på leiren
Ikke noe problem! Info kommer.
Jeg vil gjerne holde et kurs, hvordan går jeg frem?
Har du lyst til å holde et kurs eller en workshop? Det kan du gjerne! Bruk kontaktsidene så finner vi ut av det praktiske.