Hva er nå egentlig Underleir

Kort fortalt

Underleir er én del leirskole for voksne, én del spleiselag, og en dæsj dugnad. Leirdeltakere skal spise godt, sove godt, lære godt, og alle trekker i samme retning.

Underleir starta med én person som ble voldsomt inspirert av å høre om The Looplore Experiment, og det tok ikke lang tid før over 60 mennesker var gira på å ta en sommeruka på leirskole.

Dette er en godlynt leirskole, et fenomen vi har finni på sjøl, som betyr at trivsel er i fokus. Leiren har vokst ut av miljøet på underskog.no, der folk med en viss interesse for hva livet har å by på bytter tjenester, diskuterer og fjaser.

Leirskolen arrangeres på Phillipshaugen, i Øksendal i Møre og Romsdal. Phillipshaugen er et tradisjonsrikt leirsted. Leirskolen og eiendommen ble solgt fra Norges Misjonsselskap til nye eiere i 2014, og drives nå under navnet Phillipshaugen Lodge.

Akt 1 og 2: Kun for voksne

For barnslige voksne, uten barn (og voksne voksne, med fare for at de blir omvendt til barnslige voksne).

Leiren starter mandag, med mulighet for å komme søndag fra kl 16 til søndag kl 12 hvor det er avreise. Det er best å være med hele uka, men hvis du ikke har mulighet til det så finner vi en løsning.

Vær rask, unngå treigostavgift

Du kan melde deg på helt frem til leiren starter (vi hadde folk som meldte seg på én time før start i 2014), men hvis du venter helt til sist kommer det et lite tillegg i prisen. Vi må da kjøpe inn mat og utstyr  til deg utenom storinnkjøpet, noe som er dyrere og krever mer jobb. Flere av våre kurs krever en del ressurser. Kursavgift innkreves ved innbetaling.

For å holde kostnadene nede er det viktig at alle tar i et tak i blant. Oppgaver vi kan trenge hjelp til er rydding, sjauing, matlaging, eller noe så behagelig som å lede en fottur i nærområdet.

Enda litt usikker? Sjekk vår spørsmål og svar aka. FAQ.

Voksenlivet er ikke det samme som ungdomslivet. Men det kan bli det, i alle fall for en uke!

Hverdagen kan fort bli ensformig og hektisk, og noe man ønsker en pause fra. Vi håper du vil bruke tida di litt annerledes på leirskole: Legge fra deg mobiltelefonen og møte mennesker ansikt til ansikt. Lære deg noe helt nytt, og tillate deg å feile. More deg ute i stedet for å mure deg inne.

Men vi er mot tvungen sosialisering. Her er det ingen obligatoriske oppmøter, og blir man lei av selskapet på leiren er det lov å gå seg en tur. Underleir skal være et sted der man bruker tida si godt. Det betyr å bruke den på akkurat det man vil.

Leirskole er trivelig og utviklende, det er gøy og spennende, det er avslappende og en utfordring.

Vi legger opp til koselige kurs og friske fritidsaktiviteter. Av opplagte grunner serveres måltidene til faste tider, men utover det er Underleir et sted for frittgående individer.

Vi er mer inspirert av Camp grounded og Looplore, enn av Woodstock eller Indremisjonen. Her er det tant og fjas og lek og sosialisering som står i fokus.

Vi ønsker å bruke nærområdet og naturen best og mest mulig. Underleir skal være et positivt innslag i Øksendal. Vi vil gjerne gi bygda noe tilbake, rydder opp etter oss, og tar generelt hensyn.

Stedet er Phillipshaugen, Øksendal, Møre og Romsdal, Det Vakre Vestland.

Sjuogtredve mil nordover, litt øst og oppover… Eller følg E6 til Oppdal, ta av retning vest, kjør rett frem i den første rundkjøringa, kjør ned en veldig veldig bratt bakke og ned en dal, ta så til venstre i den neste rundkjøringa du kommer til og til høyre umiddelbart etter at du kommer ut av den lange tunellen. Det er skiltet til Phillipshaugen etter tunellen. 

Øksendal

Øksendal liger nesten helt innerst i Tingvollfjorden, like nord for Dovrefjell. Her er mange muligheter for naturopplevelser, enten du vil fiske, gå korte eller lange fotturer, bade, eller kikke på flora og fauna. Spesielt kjent er ski og fjellturmulighetene i området.

Øksendal var en egen kommune fram til 1960. Da hadde den 497 innbyggere.  I dag er det ikke så mange, men over 350 trivelige sjeler kaller dalen for sitt hjem i dag.

Phillipshaugen

Phillipshaugen Lodge het tidligere Phillipshaugen Misjonssenter og var et av Det norske misjonsselskaps mange leirsteder. I 2014 solgte de Phillipshaugen til en gjeng som så potensialet for mer helårsturisme.

For omtrent hundreogtjue år siden forelsket den engelske adelsmannen Lort Phillips seg i Øksendal, og fikk reist flere hus og hytter der han og hans venner kunne bo når de kom til Øksendal for å fiske i elven Usma.

På Phillipshaugen ligger et hovedhus, en hytte og et nybygg, som har huset hundrevis av gjester til diverse arrangement. Hovedhuset ser ut som det gjorde da Lorten og hans venner residerte her.

På Phillipshaugen har vi en egen liten kiosk der man kan få kjøpt litt mat og snacks. Nærmeste butikk er en kort biltur unna. Det er for øvrig nærmeste kro også.

Phillipshaugen har to naboer, som ønsker oss velkomne med åpne armer og gleder seg til at det skal bli liv og røre i nabolaget. Blant annet har det blitt ymtet frempå, om at den ene naboen, som har praktisert som dansebandtrommis i en mannsalder, godt kunne tenke seg å huse en skikkelig låvefest. Så om noen spiller i band, kan det være verdt å ha i bakhodet.

 • Barn har ingen adgang. Vi har satt en nedre aldersgrense på 18 år.
 • Hunder og deres eiere må sove i telt på teltplassen vår. Hunder kan ikke bli med innendørs.
  … og husk at det er sau i området. En sauebonde har lov til å skyte en hund om den nærmer seg sauene hans! Da er det ekstremt viktig å overholde båndtvangen.
 • For å holde prisene nede forutsetter vi at leirdeltakere kan ta en økt eller to på kjøkkenet, hjelpe til med opprydding eller lignende. Dette vil bli organisert gjennom en “Ordenselev”-ordning, som på skolen i gamle dager.
 • Alle må bidra med noen dugnadstimer for at leiren skal gå som best mulig.
 • Phillipshaugen lodge har skjenkebevilling, det er ikke lov å nyte medbrakt alkohol innenfor bevillingsområdet. Det vil bli muligheter til å ta seg et glass utenfor leirområdet. Se over.
 • Ved kurs, workshops og enkelte fellesaktiviteter vil du bli bedt om å legge fra deg mobiltelefonen.
  … men ikke legg ut på langtur uten å si hvor du drar til leirledere, samt ta med mobiltelefonen! Skulle det skje noe, kan den redde liv.
 • Det skal være trivelig for alle på leirskole. Bidrar du til utrivelighet, kan du bli kontaktet av arrangørene eller andre deltakere, og vi vil diskutere om Underleir er noe for deg.
  … og apropos det: Vi plager ikke våre naboer med støy, søppel eller annen forurensning. Det skal være hyggelig å ha oss på besøk!

Ellers gjelder kardemommeloven og følgende trivselsregler

 1. Ikke vær kjip. Det burde være greit. Synes folk du er kjip, vil de være kjipe tilbake og da har vi en ond sirkel.
 2. Ikke vær på nett. Det er ikke nett på Phillipshaugen og det er så utrolig vanskelig å leke med folk samtidig som en sjekker Facebook på mobilen.
 3. Ikke snakk jobb, på Underleir er vi alle leirdeltakere, ikke lærere, advokater, arbeidsledige, kunstnere eller hva enn slags stempel voksenlivet har satt i panna vår.
 4. Vær rampete! En god rampestrek er gøy å planlegge og gjennomføre.
 5. Vær inkluderende. Alle skal med, om de har lyst. Sier noen at de vil “gå seg en tur”, lar du dem gå!
 6. Ikke plag lokalbefolkningen, med mindre de synes det er hyggelig! Folket i Øksendal er nordmøringer. Nordmøringer er ikke det mest utadgående folkeslaget i Norge, det er Sunnmøringene. Derfor kan det av og til føles som om en tvinger svar ut av oss, men det er bare fordi det kraftigste dialektutrykket for at noe er fantastisk flott og staselig er som følger: “Jaaaaau, det e no ikkje så værst.” Altså kan det være greit å gå utifra at folk er langt mer positive enn de virker.
 7. Del på godteriet ditt. Seriøst, gjør det. Ellers ender du opp med å bli utsatt for konsekvenser av punkt 4.
 8. Vi er alle like teite eller kule på Underleir, altså er det ingen grunn til å føle seg utafor. Slipp skuldrene ned og lek apekatt!
 9. Lek! Enkelt og greit. Det er lov, det er sunt og vi savner alle å gjøre det, innerst inne.
 10. Vær raus med klemmene, er noen pjusk, kan det av og til hjelpe med en møljeklem. NB: Lokalbefolkningen er ikke så veldig klemmete av seg, det er en kulturell greie og kan kureres med intens eksponeringsterapi. Forvent dog ikke at de slapper av de første 500 klemmene.
 11. Folk som vil sove, må få sove. Iallefall på natta. Så list deg i gangene om du kommer inn etter leggetid og ta hensyn til romkameratene dine!
 12. Det er ikke lov å snakke til Eir før hun har fått sin første kaffe om morgenen. Dette er kun av hensyn til leirdeltakerenes ve og vel.

Skal du høgge ved om dagen av gaule av full hals ved leirbålet om kvelden, gjelder det å spise godt.

På Underleir skal vi spise godt, og i så stor grad som mulig tilby kortreist mat.

En profesjonell kokk og en iherdig kjøkkengruppe sørger for varm formiddagsmat (lunch, som de sier i byen) og middag. Til frokost og kvelds må du smøre brødskiva di sjøl, men ordenselevene hjelper deg med å fange maten (på kjøleromet) og en varm kopp kaffe eller te.